2013-10-09 17:44:46• hírek • Szatmár.ro

Közös otthonunk a zene

A Magyar Nemzeti Filharmonikusok Énekkara lép fel október 18-án a szatmárnémeti Székesegyházban.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar múlt évi, a környező országokba, Erdély magyarok lakta területein tett turnékoncert-sorozatának rendkívüli sikere nyomán idén a Nemzeti Énekkar járja be a környező országok magyarok által is lakott városait.

A zenekari turné a szabadkai Avilai Szent Teréz-székesegyházban zárult, szeptember 5-én pedig ugyanott kezdődött Antal Mátyás karigazgató vezetésével az énekkari program. Bartók, Kodály, Liszt, kortárs zeneszerzők, Csemiczky Miklós, Orbán György mellett Szergej Rahmanyinov-műveket is előadtak.

"Tavaly egy kis plusz költségvetési támogatáshoz jutottunk, úgy gondoltuk, ezt fordítjuk a határhoz közeli városokban szervezett zenekari hangversenyeinkre és megpróbálunk ebből hagyományt teremteni" - mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója. Hozzátette, nyár elejére bizonyossá vált, hogy képesek lesznek új sorozatot indítani.

A Nemzeti Énekkart a hangversenykörút első három helyszínén, Szabadkán, Beregszászon és Dunaszerdahelyen óriási tapssal és nagy szeretettel fogadták. A turnét október 18-án Szatmárnémetiben, a római katolikus Székesegyházában, november 23-án Temesváron és november 24-én Nagyváradon folytatják, de decemberben Lendván is terveznek fellépést.

Fellép a Nemzeti Filharmónia énekkara

A műsorok összeállításánál - ugyanúgy, mint a zenekar esetében - azt tartották szem előtt, hogy derűs órákat szerezzenek a határon túli magyaroknak, és hogy az ott élők jobban megértsék egymást a zene segítségével. „Liszt, Bartók és Kodály a mi védjegyünk. Ezen kívül az egyetemes keresztény egyházzenében Liszt és Kodály, illetve a népdalgyűjtés, népdalfeldolgozás tekintetében Bartók és Kodály mindenképpen megkerülhetetlenek, természetes tehát, hogy műveik szerepelnek műsorainkban" - mondta Antal Mátyás karigazgató. Majd hozzátette, a kortárs magyar zeneszerzők közül Orbán György és Csemiczky Miklós komponista művei jól illenek abba a vonulatba, amelyet Kodály, Liszt és Bartók képvisel.  Adrian Pop műve előtt is tisztelegnek a Kolindák előadásával, és Szergej Rahmanyinov művét is beépítették a repertoárba.

Október 18-án tehát a szatmárnémeti Székesegyházba várják a zenekedvelőket, este héttől kezdődik a műsor, melyre a belépés ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: